“We are stars rapped in skin, the light you seek has always been within” RUMI

Dru Yoga

Het woord Dru komt van de poolster, de ster die in het verleden werd gebruikt door de scheepvaart om op te navigeren. Een stil betrouwbaar punt. Daar hoort in het Hindoeïsme ook een verhaal bij, een koningszoon genaamd Dhruva, voelt zich in het koninkrijk niet meer thuis en gaat daardoor weg om zijn “echte” vader te zoeken. Door zijn vertrouwen, doorzettingsvermogen en moed vindt hij God, krijgt een belofte en een opdracht. Waardoor hij terug gaat naar huis om zijn taak op aarde te volbrengen, regeren als een rechtvaardige koning. Hij wordt na zijn dood als poolster aan de hemel geplaatst. Als een licht aan de hemel die de weg wijst.

Dru yoga heeft als omschrijving wel de term “stilte in beweging”, het is een toegankelijke vorm van yoga, die geschikt is voor mensen van alle leeftijden. Het is een vloeiende zachte vorm van yoga die je met plezier laat bewegen, begeleid door muziek. Waarbij er altijd rekening wordt gehouden met ieders grenzen. Dru Yoga wordt ook wel de yoga van het hart genoemd. En is erop gericht om body, heart & mind te verbinden. Zodat je meer afgestemd raakt op wat er leeft in je hart. Door deze verbinding komt er meer inzicht in wat zich van binnen afspeelt en kan er meer harmonie ontstaan wat bijdraagt aan je gevoel van welbevinden. Na de les ga je met nieuwe energie en ontspannen weer naar huis.

Uniek aan Dru Yoga zijn EBR’s = Energy Block Release, series die er op gericht zijn om geblokkeerde energie weer te laten stromen. Daarnaast natuurlijk ook de zonnegroet, diverse sequenties, zoals de groet aan de windrichtingen en alle bekende yoga houdingen.
Ook werkt Dru Yoga met core stability en alignment zodat de houdingen en series met een goede basis en houding worden aangeleerd.
Het is een vorm van yoga waar ik volledig achter sta, mede door het effect dat ik zelf merkte toen ik in 2002 met deze vorm van yoga begon. De wereld ziet er na de les gelijk wat zonniger uit, doordat je met een frisse blik kunt kijken. Nu ik zelf al heel wat jaren les geef kan ik zien wat Dru Yoga mensen te bieden heeft en ben blij met het groepsproces dat ontstaat tijdens en na de lessen.

ik werk in de yogalessen in een kring, het voordeel hiervan is dat iedereen elkaar kan zien en het creëert ook meer een geheel. In het midden van de kring een centrum met een beeld, kaars & symbool. Als focus voor de les. De les begint en eindigt met het zingen van een mantra waarbij het licht wordt gegroet. De tekst van deze mantra is: Om Namo Bhagavate Vasudevaya

Bij Dru Yogales wordt in de les muziek gebruikt. Deze muziek sluit aan bij de activatie, de yoga en ontspanning en is er om de les in positieve zin te ondersteunen. Bv. de muziek van Ludovico Einaudi.

De activatie aan het begin van de les is er om op een ontspannen vrolijke manier de spieren los te maken en het lichaam op te warmen voor de yoga die volgt.

Deze activatie wordt vaak gevolgd door een van de EBR’s, (Energy Block Release), dit zijn series bewegingen die er op gericht zijn om energie weer meer te laten stromen, elke EBR heeft een specifieke werking. In een EBR zijn een aantal “losse” yogahoudingen in een vloeiende vorm tot een geheel gegoten. Maar op de activatie kan ook een sequentie volgen, zoals bv. de zonnegroet of de groet aan de windrichtingen. Elke serie heeft weer een specifieke uitwerking op lichaam en geest.

Een ander onderdeel van de les zijn Yogahoudingen, dit worden Asana’s genoemd. Enkele voorbeelden van een Asana zijn de Berghouding, de Boomhouding, de Kathouding of de Krijgerhouding. Als het nodig is worden er specifieke spieren opgewarmd en daarna word de houding al of niet in etappes opgebouwd. De ene houding is voor balans & kracht, een andere voor wilskracht & moed, weer een andere voor een soepele wervelkolom. Bij al deze houdingen wordt rekening gehouden met core stability en de adem.

In de les wordt rekening gehouden met de adem en deze wordt ook regelmatig benoemd. Het is belangrijk dat de adem en beweging steeds meer synchroon gaan lopen zodat ze elkaar ondersteunen. Er zijn regelmatig ademoefeningen als onderdeel van de les. voorbeelden hiervan zijn de diepe yoga ademhaling en de duif ademhaling.

Na de yoga is er tijd voor een geleide ontspanning, om met mindfulness en aandacht voor elk deel van je lichaam tot rust te komen. De ontspanning is een onmisbaar onderdeel van de les. Afgesloten met een korte meditatie, om de les te laten bezinken. De stilte tijdens de meditatie zegt vaak al genoeg.

Wat betreft meditatie, hiervan is ook een losse cursus te volgen, kijk hiervoor bij de pagina  Marion: aanbod.

Veel meer over Dru Yoga is te vinden op de website van Dru yoga Nederland of worldwide www.druyoga.nl & www.druyoga.com.